magyar Angol

A GOKI története

Osztályok

Munkatársak

Tudományos élet

Évkönyv

Galéria

A modern kardiológia kezdetei a második világháború időszakában alakultak ki, amikor az Egyesült Államokban, Svédországban, Angliában az első szívműtétek történtek, és a szívkatéterezés klinikai rutinná vált. A rohamos fejlődés a háború után indult el, amikor Nyugaton a TBC csökkenésével egyre több tüdőgyógyász és tüdősebész érdeklődése fordult a szív felé.    Nálunk a háború után éppen a TBC volt a legsúlyosabb probléma, így a szívsebészetet általános sebészek kezdték el az 50-es évek elején és belgyógyászati háttér hiányában maguk kezdtek el katéterezni is. Az akkori belklinikák érdeklődése más területekre irányult, és különben is az volt a nézet, hogy a szívkatéterezés kizárólag a sebészet céljait szolgáló diagnosztikus eljárás, aminek bevezetése a hagyományos általános belklinikákon vagy belosztályokon nem szükséges. Egyetlen belgyógyász akadt, aki felismerte, hogy a kardiológiában új világ kezdődik, és invazív diagnosztika nélkül nincs többé kardiológia. És nemcsak felismerte, hanem tett is valamit. Dr. Gottsegen György az István Kórház III. Belosztályának I. emeletén egy ósdi röntgenkészüléket helyezett el, és dr. Romoda Tibor már 1955-ben elvégezte az első katéterezést, tisztán belgyógyászati környezetben. Gottsegen György ismerte fel azt is, hogy az új kardiológia lényege a szoros térbeli és interdiszciplináris együttműködés lesz, amihez megfelelő intézmény formájában megfelelő feltételeket kell biztosítani.

1957: mai szemmel elképzelhetetlenül szegény egészségügy mellett, a legkevésbé volt alkalmas egy ilyen új intézmény megalakítására, ráadásul nem kis ellenállással szemben. Gottsegen György tekintélyét, összeköttetéseit egy korszerű kardiológiai központ csírájának életre hívására használta fel. Ez a kezdemény a 86 ágyas István kórházi III. Belosztályból állt, katéteres és légzésfunkciós laborral. A Heim Pál Kórházban dr. Szutrély Gyula vezetése alatt már 1957. január 1. óta működő gyermekosztályt kizárólag szakmailag ide csatolták. A sebészeti osztályt dr. Temesvári Antal vezetésével csak szeptemberben tudták az István Kórház II. Sebészeti Osztályának első emeletén elhelyezni. A sebészetet nulláról kellett felépíteni, részben a minisztérium néhány együttműködő munkatársa segítségével, részben az 1956 után érkezett rengeteg (de sokszor kétes értékű) külföldi segély felhasználásával. Olyan mértékben sikerült felszerelni az osztályt, hogy az első szívműtétet, egy zárt commissurotomiát már 1957 decemberében sikerült elvégezni, és rendszeresen folyt szívkatéterezés a sebészeten is. Ez volt a csíra: egy különböző épületekben, sőt kórházakban elhelyezett, országos feladatokkal megbízott fővárosi intézmény, a nevében Országos Kardiológiai Intézet amely azonban már magában hordozta egy jövőbeni egységes, önálló állami intézmény ígéretét.

1959-ben a belosztály a SOTE IV.sz. Belklinikája lett, mely 43 ágynyi bővüléssel járt, ismét egy további épületben. A diagnosztika mellett leggyorsabban a sebészet fejlődött. 1958-ban elvégezték az első hypothermiás nyitott szívműtéteket, 1959-től az extrakorporális szívműtéteket, majd 1961-től a motoros szívműtéteket. Ez alatt az időszak alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a különböző épületekben elhelyezett részlegek állandó gondot jelentenek a betegellátásban, tehát szükségszerűvé vált ezek összeköltöztetése. Gottsegen Györgyöt 1965-ben bekövetkezett halála azonban megakadályozta abban, hogy ezen a területen eredményeket tudjon felmutatni. Az Intézet következő főigazgatójának, Gábor Györgynek akiről elnevezett alapítvány működik a kórházban- sok erőfeszítés után sikerült jelentős lépéseket elérnie.

1967-ben a gyermekosztály átköltözött az István Kórházba, majd megkezdődött a központi labor, később pedig az izotóp- és angiológiai labor, valamint a klinikai farmakológiai csoport szervezése.

A technika fejlődése, új diagnosztikus és terápiás módszerek bevezetése az igények növekedésével járt, ezért a főigazgató elkezdett foglalkozni egy új épület tervezésével. A megvalósítás azonban még évekig váratott magára. 1977-ben adták át az új épületet. Ezzel egyidejűleg megvalósult az intézet gazdasági önállósága is, új alapító okirat született, amely részletesen szabályozta az intézet feladatait, így megkezdődött a kórház életének második, problémáktól kevésbé mentes szakasza.

Mivel az infrastruktúrát az István Kórház szolgáltatta, így a gazdasági apparátus számára nem volt elegendő hely, ezért 1983-ra az akkori gazdasági főigazgató-helyettes felépíttetett egy épületet a gazdasági műszaki apparátus számára. Az évek során tovább bővítették a főépületet, ezzel sikerült a diagnosztikai munkahelyeknek jobb elhelyezkedést biztosítani, azonban a lehetőségek így is korlátozottak maradtak.

A szív és érrendszeri megbetegedések az évek múlásával egyre nagyobb teret hódítottak a betegségstruktúrában, és sajnos a csecsemők és gyermekek között is gyakrabban fordulnak elő ilyen megbetegedések. Az intézet szűkös kapacitása a várólisták jelentős megnövekedését vonta maga után, mely előre vetítette egy korszerű gyermekkardiológiai centrum létrehozásának szükségességét. Az új főigazgató kezdeményezésére a Népjóléti Minisztérium a gyermekosztály és gyermekszívsebészet számára épületünkhöz egy új szárnyat építtetett. Ennek a beruházásnak a megvalósulása ismét éveket vett igénybe, de a hosszú várakozás után 2000-ben egy modern a mai technikai színvonalnak megfelelő új épületben kezdődhetett meg a szívbeteg gyermekek gyógyítása (Gyermekszív Központ), így létrejött egy olyan intézet, amely minden szívbeteg ellátására alkalmas, újszülöttől az idős korig.

 

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet története az intézet alapításától, 1957-től napjainkig
Dr. Istvánffy Mária, Dr. Tonelli Miklós

Fejezetek a Szívsebészeti Osztály életéből (Dr. Sárközy Károly)

Fejezetek az intézeti aneszteziológia történetéből (Dr. Mészáros Rozália)

Fejezetek a Gyermekosztály történetéből (Dr. Kamarás János)

Fejezetek a Szervezési és Módszertani Osztály történetéből (Dr. Gyárfás Iván)

Fejezetek a Hemodinamikai Laboratórium történetéből (Dr. Németh József)

Az Echokardiográfiai Laboratórium (és a hazai echokardiográfia) története (Dr. Lengyel Mária, Dr. Kádár Krisztina)

Szakdolgozói körkép múltról és a jövőről (Egressy Mária)

A lap tetejére
E-mail cím:
Jelszó:
Regisztráció igénylése
Hírlevel

Rendezvények Várólista
Hírek
A sajtóban keringő híreket cáfolja és etikai bejelentést tesz a GOKI
Közlemény
2019 © Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. Minden jog fenntartva | Készítette: WhyNot?! Group | Honlaptérkép | Kapcsolat