magyar Angol

Betegfelvétel:

Telefonszám: 1-2151220/ 300 (felvételi iroda)

A főbejáraton érkező betegeink bejelentkezése a felvételi irodában történik, az érkezés sorrendjében, mind az ambuláns, mind az osztályos betegek számára.


Járóbeteg ellátás

Ambulancia

Telefonszámok:
2151220/ 304, 305 (echokardiográfiás vizsgáló),
307, 308, 309 (kerékpár-ergometria)

Gyermek vizsgálathoz időpontkérés hétfőn, kedden  és csütörtökön 10 és 13 óra között.

Kismama magzati szívultrahang vizsgálathoz időpontkérés szerdán és pénteken 10 és 13 óra között

CSAK EZEN a 36-70-38-20.321-es telefonszámon.

Az elérhetőség leterheltsége miatt szíves türelmüket kérjük.

Az ambuláns rendelők a földszinten helyezkednek el. Általában 2-3 rendelő működik egy időben egy-egy gyermekkardiológus szakorvossal, illetve szakasszisztenssel. Az ambuláns betegek korábbi előzetes bejelentkezés után kerülnek vizsgálatra, ritka kivételektől eltekintve, az előzetesen ellátó orvoshoz rendelve.

Az ambulancián orvosi vizsgálat, EKG, mellkasfelvétel, echokardiográfiás vizsgálat történik az esetek döntő többségében. Kisdedeknél időnként szükség lehet az echokardiográfiás vizsgálat kapcsán enyhe nyugtató adására, melyet kúp formájában adunk be, így lehetővé téve a pontos vizsgálat elvégzését. Az ambuláns ellátást és echokardiográfiás vizsgálatot végző orvos számos esetben különbözik. Ritkán kerül sor vérvételre (elsősorban gyógyszer-szintek mérése céljából).

Ritmuszavar miatt ellenőrzött betegeknél ergometriás vizsgálat, illetve 24 órás EKG-vizsgálat (Holter) is történhet, utóbbi csak akkor oldható meg ambuláns ellátásként, amennyiben a készüléket a szülők a következő napon vissza tudják hozni.

Ugyancsak ambuláns vizsgálatként szerepelhet u.n. perfúziós tüdő scintigraphia, mely intravénásan adott speciális radioaktív anyag (mely a dózisa miatt egészségre nem ártalmas) átvilágító ernyő alatt értékelt eloszlását mutatja a tüdőben vagy a szívben.


Fekvőbeteg ellátás

Hotel osztály - Gyermek Kardiológiai Osztály

Telefonszám: 1-2151220/407, 412 mellék

A Gyermekkardiológiai Osztály a Gyermekszív Központ 2. emeletén helyezkedik el. Feladata részben a 3. emeleti intenzív osztály által ellátott, műtéten átesett és intenzív osztályos megfigyelést (lélegeztetést, oxygén-adást, infúziós kezelést) nem igénylő újszülöttek, csecsemők és gyermekek további kezelése hazamenetelig. Ugyanez az osztály látja el a műtétre váró, stabil állapotú gyermekek műtéti előkészítését. Ide kerülnek a szívkatéteres és elektrofiziológiai vizsgálatra váró gyermekek, illetve a vizsgálatok után az intenzív osztályos megfigyelési időt követően.


Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás részleg

Telefon: (061)2151220/446
Főorvos: Dr. Sápi Erzsébet

Az Gyermekaneszteziológiai és Intenzív Terápiás részleg  a Gyermekszív Központ 4. emeletén helyezkedik el. Elsődleges feladata az újszülöttek, csecsemők és gyermekek szívműtét utáni ellátása a stabilizálódási időszakban. Előfordul, hogy súlyos állapotú betegek már műtét előtt ide nyernek felvételt, majd innen kerülnek műtétre.


Gyermekkardiológiai Intenzív részleg

Telefonszám: 1-2151220/427, 429 mellék

A Gyermekkardiológiai Intenzív részleg a Gyermekszív Központ 3. emeletén helyezkedik el. Feladata egyrészt a 4. emeleti intenzív részleg által ellátott, műtéten átesett és stabilizált (az esetek döntő részében már nem lélegeztetett) újszülöttek, csecsemők és gyermekek további kezelése állapotuk olyan fokú javulásáig, mikor már nem igényelnek intenzív osztályos megfigyelést (nem szorulnak lélegeztetésre, oxygén-adásra, infúziós kezelésre). Ugyanez az osztály látja el a műtétre kerülő, súlyos állapotú (csaknem minden újszülött is ide tartozik) gyermekek kezelését, itt ápoljuk a keringési elégtelenség, súlyos ritmuszavar miatt intézetünkbe felvett gyermekeket is. Szívkatéteres és elektrofiziológiai vizsgálatok és beavatkozások után ide kerülnek betegeink a szükséges megfigyelési időre.

 

Elektrofiziológiai vizsgálat:

 • a ritmuszavar miatt vizsgálatokon átesett gyermekeknél az esetek egy részében a ritmuszavar természetének megismerése csak szívkatéteres vizsgálat keretében végezhető, speciális "térképező" módszerrel lehetséges
 • elektrofiziológiai vizsgálatot során lehetőség van egyes ritmuszavar fajták pontos felderítését követően, az ok megszüntetésére is
 • a ritmuszavarok hátterében álló speciális, kóros "vezetőkötegek", illetve ritmuszavart produkáló "gócok" megszüntetése történhet radiofrekvencia energiáját kihasználva (radiofrekvenciás abláció) vagy fagyasztásos módszerrel (cryoabláció)
 • a beavatkozásokat csak szülői írásos beleegyezés birtokában végezzük és végezhetjük el
 • a beavatkozáshoz legtöbb esetben 3-4 napos kórházi bennfekvés szükséges

Szívkatéteres vizsgálatok

A szívkatéteres vizsgálat szívfejlődési rendellenességek, szerzett szívbetegségek egy részének felismeréséhez, illetve kezeléséhez alkalmazott eljárás.

A szívkatéteres vizsgálatok a hemodinamikai laboratóriumban történnek, kevés kivételtől eltekintve (serdülők rövid diagnosztikai vizsgálata kérés alapján) altatásban, műtői körülmények között. A vizsgálat röntgen átvilágítás alatt történik, de az alkalmazott sugármennyiség, melyet a mellkasra koncentrálunk, nem jelentős.

Szívkatéteres vizsgálat során szívizom betegség gyanúja esetén a szívizomból mintát is vehetünk (szívizom biopszia).

A katéter terápiás beavatkozások során nemcsak diagnosztikai lépések történnek, hanem gyógyító eljárás is. Ennek során lehetőségünk van speciális ballonkatéterrel billentyű tágításra (tüdőverőér vagy főverőér billentyű szűkület esetén), értágításra, kórosan nyitva maradt vezetékek (Botallo vezeték), szívpitvarok közötti defektusok, bizonyos esetekben szívkamrák közötti hiányok záróeszközzel történő megszüntetésére is. Néhány összetett szívfejlődési rendellenesség esetén szükség lehet műtéti előkészítésként szívpitvarok közötti összeköttetés létesítésére, melyet szintén szívkatéteres vizsgálat keretében végzünk el. Máskor szívműtétet követően a szívműtét során a betegség természete miatt néhány hónapig-évig nyitva hagyott pitvari összeköttetést zárunk későbbiekben ezzel a módszerrel.

Szívkatéterezésre várok - Felkészítő füzet szívkatéterezésre váró gyermekeknek

Szívműtétek

A Gyermekszív Központ egyik legfontosabb feladata a szívfejlődési rendellenességekkel született, egyéb terápiás úton (pl. katéter intervenció) nem gyógyítható megbetegedések szívműtéttel történő korrekciója

 • a szívműtétekre előjegyzés alapján kerül sor (kivéve a sürgősségi műtéteket)
 • a műtét, illetve az osztályos felvétel időpontjáról a szülők értesítést kapnak
 • műtét előtt a szívsebész részletesen tájékoztatja a betegek a műtét módjáról, szükségességéről, lehetséges szövődményeiről, rizikójáról, a várható eredményekről, a tájékoztatás minden esetben személyesen történik, kivéve az életmentő sürgősségi eseteket
 • szülői írásos beleegyezés nélkül (kivéve életmentő, sürgősségi esetek) szívműtétet nem végzünk
 • szívműtét altatásos beleegyezés nélkül sem végezhető (kivéve életmentő, sürgősségi esetek)
 • a szívműtétek több órát is igénybe vesznek, az intézet 5. emeleti szívműtőjében történnek

Meggyógyult a szívem - Felkészítő füzet szívműtétre váró gyermekeknek

Anyaszállás és családbarát kórtermek

Az Intézetben anyaszállás és családbarát kórtermek biztosítják a gyermekek kísérőinek elhelyezését.

Részletes szabályozás itt olvasható: GSZ-Apig01,3.pdf


Érdeklődés:
Perei Anna
Tel.:06-1-215-1220 /300

További információk a Szolgáltatások menüpont alatt találhatók!


A lap tetejére
E-mail cím:
Jelszó:
Regisztráció igénylése
Hírlevel

Rendezvények Várólista
Hírek
A sajtóban keringő híreket cáfolja és etikai bejelentést tesz a GOKI
Közlemény
2020 © Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet. Minden jog fenntartva | Készítette: WhyNot?! Group | Honlaptérkép | Kapcsolat